Fél egyedül lenni a kutyánk? Szeparációs szorongás is állhat a háttérben!

Mit jelent a szeparációs szorongás?

A szeparációs szorongás kifejezést azokra a kutyákra használjuk, akik aggódó magatartást produkálnak, amikor a gazdájuk nincs velük. A probléma legtöbbször akkor jelenik meg, amikor kutyánk egyedül marad otthon, de súlyosabb esetekben akkor is előfordulhat, ha csak a szomszéd szobába mentünk át.

A szeparációs szorongás jelei:

  • Balesetek a ház körül.
  • Ugatás, hangoskodás, nyafogás.
  • Túlzott nyáladzás.
  • Romboló magatartás, például rágás vagy ásás.
  • Menekülés: egyes kutyák az ajtókban és az ablakokban is kárt okozhatnak.

Miért szenvedhet kutyánk, amikor egyedül marad otthon?

Több tényezőn is múlhat a szorongás: közrejátszhatnak benne a múltbéli tapasztalatok, a szocializáció, a szokások, a temperamentum és a genetika. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is egyéniségek, így minden kutyánál más és más okozhatja a szorongást.

Mitől függ, hogy melyik kutya hajlamos a szeparációs szorongásra?

A szeparációs szorongás leginkább a fiatal, 9 hónapos és 2 év közötti kutyákat érinti, de nagy számban előfordul az idős kutyáknál, akiknek fokozatosan romlik a látásuk, szaglásuk és hallásuk, valamint egyre jobban függnek a gazdájuktól. A szorongás a mentett kutyákra is jellemző.

Milyen gyakori a szeparációs szorongás?

Tudományos felmérések bizonyítják, hogy az Egyesült Királyságban kedvtelésből tartott kutyák 30%-a küzd szeparációs szorongással, ha egyedül hagyják őket. Habár a kutyák legtöbbször jelzik, ha problémájuk van – keresik a gazdájukat, idegesek –, a legtöbb gazdi nem ismeri fel a jeleket. Egyes szakértők szerint a kutyák 80%-a képes csendben szenvedni.

Honnan tudhatjuk, hogy kutyánk szeparációs szorongással küzd, vagy egyszerűen csak rosszul viselkedik?

A kutyák által okozott károkat, rombolást egyes gazdik félreértelmezhetik, bosszúként, rosszaságként fokhatják fel azokat. Ha kutyánk nem úgy viselkedik, amikor egyedül hagyjuk otthon, ahogy azt elvárnánk tőle, ne büntessük meg rögtön! A rosszalkodás az akut szorongás tünete is lehet.

Hogyan diagnosztizálhatjuk a szeparációs szorongást?

A legjobb, amit tehetünk, hogy beszélünk egy állatorvossal vagy egy viselkedési szakemberrel. A szakértők segíthetnek felismerni a viselkedési problémákat, és más egészségügyi rendellenességre is felhívhatják a figyelmet. Amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy kutyánk szeparációs szorongással küzd, a szakértők hasznos tanácsokat adhatnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan érezheti magát jobban kedvencünk.

Milyen gyógymódja van a szeparációs szorongásnak?

Megfelelő kezeléssel csökkenthető a kutyák szorongása az egyedüllét során. Az állatorvosunk segíthet összeállítani egy tervet, kiválasztani a megfelelő szorongás elleni készítményt, valamint egy természetes, nyugtató táplálékkiegészítőt, mint amilyen a YuCALM Dog.

Hogyan kezeljük az enyhe szorongásos tüneteket?

Ha kutyánk enyhe tüneteket produkál, amikor magára hagyjuk, sokat segíthet, ha az egyedüllét előtt lefárasztjuk egy nagyobb sétával, valamilyen trükkös játékkal, így sokkal nyugodtabbak lesznek a távollétünk ideje alatt.

Hogyan segíthetünk a súlyos szeparációs szorongással küzdő kutyának?

Súlyosabb esetben kutyánknak deszenzitizációra (elérzéktelenítésre) lehet szüksége, melyet csak állatorvos felügyelete alatt végezhetünk. A folyamat a kutya szorongásának mértékétől függ, és fontos, hogy fokozatosan növeljük a kedvencünktől külön töltött idő mennyiségét. Amíg a szeparációs szorongás csökkentésén dolgozunk, lehetőleg ne hagyjuk sokáig egyedül kutyánkat.

Ha lehetséges, vigyük magunkkal kutyánkat, amikor dolgozni indulunk! Amennyiben munkahelyünk nem kutyabarát, akkor sem kell egyedül hagynunk kedvencünket, vigyük el egy kutyanapközibe, vagy bízzuk rá egy kutyaszitterre!

Kipróbálhatjuk a YuCALM Dog stresszes vagy ideges kutyák számára kifejlesztett táplálékkiegészítőt, amely segít csökkenteni a stresszt és enyhíteni a szorongást.

Ne feledjük, ha kutyánk szeparációs szorongással küzd, ő nem tudja saját magát kezelni, a mi feladatunk, hogy felelős gazdiként segítsünk neki. Türelemmel, megértéssel és szeretettel sokat tehetünk azért, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott kutya várjon ránk otthon.