Miben hasonlíthat egy spániel egy westi re vagy egy uszkárra?  Mindannyian ugatnak, és csóválják a farkukat ? Ebben biztos, de van ennél több is. Nem barkóbázom tovább. Inkább segítek:

  • Sokszor ugyanazért ülnek a gazdik az állatorvosnál 
  • Ugyanolyan gyógyszereket keresnek
  • És ugyan amiatt mondogatják “apáik ès anyáik”, hogy jaj szegénykém. 

Ez bizony a gyomor és a bélrendszer. Mindhárom fájnak típusbetegsége az emésztőrendszer megbetegedése. Különösképpen a bélrendszer. 

Ez mit jelent?

Ha uszkárod, spánieled vagy westie-d van, különösen figyelned kell a megfelelő táplálkozásra, mert fajtájukból adódóan mindhárom típusnál a bélrendszerük az egyik legtámadhatóbb pontjuk. 

Melyek ezek a problémák?

BÉLGYULLADÁS (ENTERITIS)

Bélgyulladás sok minden miatt alakulhat ki. Okozhatja

  • fertőzés pl.  baktérium, vírus, parazita, gomba stb., vagy  
  • romlott eleség, 
  • méreganyag (pl. vegyszerek, bélnyálkahártyát izgató gyógyszer) 
  • vagy akár táplálékintolerancia is.

Tünetek?

Gyakran a hasmenés, vagy a  szobatisztaság elvesztése, esetleg hányás.

Kezelés:

Sajnos a legtöbbször a koplalás, bélbevonó készítmények, diéta, súlyosabb esetben infúzió (kiszáradás miatt), és a probiotikumok

Megelőzés van rá? Igen, van.

Tiszta jó minőségű tápszerek adása, megfelelő higiénia, és kúraszerűen adunk nekik  jó minőségű, prémium probiotikumokat, mint a Yudigest amivel erősebbé, és ellenállóbbá teheted kedvenced emésztőrendszerét. A Yudigest probiotikumok egyedülálló hatékonysággal képesek erősíteni kedvenced bélflóráját, hogy ellenállóbbak legyenek, kisebb eséllyel kapjanak bélgyulladást, és hamarabb meggyógyuljanak belőle, ha már elkapták.

 BÉLFLÓRA ELTOLÓDÁS (DYSBIOSIS)

Az állatok bélflórája normális esetben  igazodik a táplálkozásukhoz. De például táplálékváltásnál, vagy olyan gyógyszereknél, amelyek a bélflórára hatnak (pl. antibiotikumok) a bélflóra egyensúlya felborulhat és kialakulhat a bélflóra eltolódása..

Hogyan jelentkezik?

 Hasmenéses,  felszívódási zavarok, hosszabb távon  fogyás,

BÉLCSAVARODÁS

Csúnya ügy. Orvosi oldalról a vékonybél a függesztőszalagja körül úgy tekeredik, hogy annak keringését elnyomja, így saját vérkeringését teljesen megszünteti. 

Tünetek:

 Hirtelen kialakuló hasfájás, hányás, és gyorsan kialakuló állapotromlás, a vérkeringés öaazeomlása, általános gyengeség.

Kezelés:

Néhány órán belül elvégzett műtét, általában bélkimetszéssel és gondos utókezelés. 

Ide tartozik még a BÉLELZÁRÓDÁS (ILEUS)is .Ez általában valamilyen idegen tárgy lenyelésével alakul ki, amit műtéti úton kell eltávolítani. Ez valójában nem a fajtákra jellemző betegség, ami bármilyen fajtánál előfordulhat.