Bolognese, havanese, yorki, csivava – Kicsi a térd de gyenge? Térdkalács ficam | Kutyabajom 2.

Ha   havanese, bolognese, yorki, vagy csivava a kiskutyád, különösen oda kell figyelned, hogy megfelelően karbantartsd a térdizületüket.

Ők a legveszélyeztettebbek  a Patella ficammal  (a térd ficama) szemben. A megfelelő gondozással és táplálkozással megelőzhetőek a bajok. Mondjuk mit csinálj.

Térdkalács ficam

Patellaficam a Népligetben

Akinek egyszer is már kiment a térde, az tudja, hogy milyen iszonyatos fájdalommal jár. Ráadásul – mivel a térdünkről van szó – , az egyensúlyunkat is rögtön elveszítjük, és járni sem tudunk rendesen. Katasztrofálisan rossz történet. Bele is borzongtam, ahogyan írom ezeket a sorokat.

Szombaton  a Városligetben üldögéltem a nagy rét mellett. Szeretem nézni, ahogyan zajlik az élet a réten. A környékbeli kutyások egyik kedvenc helye. Nagy tér, füves terület, nincs autó. Szabadon szaladgáltak a kutyák, labdáztak, bandáztak, morogtak, verekedtek, játszottak. Egy szóval zajlott a kutyás élet.

Egyszer csak egy kistestű kutya, talán bolognese volt, nem láttam sajnos jól, fájdalmasan felvonyított, felkapva a jobb hátsó lábát. Egy ideig felemelt hátsó lábbal vonyított, majd elindult újra, de csak három lábon. A jobb hátsó lábát végig szigorúan a levegőben tartotta, és a többi lábát terhelte csak.  Majd kb. egy perc elteltével, szépen lassan leengedte a fájllalt jobb hátsó lábát, és mintha mi sem történt volna ugrabugrált tovább. Első ránézésre mondhatnánk, “hogy ez meg mi volt, de mindegy is mert már nem fáj neki.” A dolog ennél bonyolultabb. Úgy hívják, hogy patellaficam. És ha nem figyelünk hosszútávon komoly problémákat okozhat. 

Mi az a patella ficam – térdkalács ficam?

A térdkalács ficama.  A térdkalács egy kis íncsont, ami a négyfejű combizom  közös inában helyezkedik el és a combcsont alsó végén lévő árokba ül bele. Normális esetben a patella bent “ül ” ebben az árokban. Amikor viszont rendellenesen kimozdul, bármilyen irányban, azt hívjuk patellaficamnak. Embereknél erre mondjuk, hogy kiment a térdem. (lehet, hogy a kutyánk is ezt vonyítja olyankor?  Vauu, kiment a térdem?:-))

Patella ficam tünetei? 

 A leggyakoribb tünet a „sasszézó” sántaság, amikor a kutya néhány lépés idejére felemeli a lábát, majd újra használja. További tünet lehet, ha elkezdi kerülni a lépcsőzést, nem akar ugrani. Például megszoktátok, hogy ha kinyitod a kocsid ajtaját, akkor ő beugrik magától a helyére, és egyszer csak nem akar beugrani, hanem néz rád, hogy tedd be, stb.

Patella ficam műtét?

Alapvetően két kezelési út van, a konzervatív és a sebész terápia. A konzervatív terápia része a testsúlycsökkentés, fájdalom- és gyulladáscsökkentők és porcépítő készítmények adása. A sebészi terápia lényege, hogy az izületet – lágy és csontos részeket – újraformálják az egészséges izület visszaállításához. 

Megelőzés

A legfontosabbak, hogy tisztában legyünk a kutyánk adottságaival és hajlamosító tényezőivel, és ennek megfelelően állítsuk össze a táplálkozását, életmódját.  Ugyan sok esetben genetikai eredetű tényezők is befolyásolják a patellaficam kialakulását, de egy megfelelően összeállított táplálkozás és évente 2 x 3 hónapos porc- és izületvédő kúra nagyon sokat segíthet. Mi az izületvédő kúrához a Yumove  termékeit ajánljuk.