animal-bark-black-wallpaper-2238

A kutyák viselkedéséhez ösztönösen hozzátartozik az ugatás. Sokan örülnek, ha kedvencük ugat, mert ezzel jelzi, ha szeretne valamit, vagy figyelmeztet egy esetleges veszélyre. Nem szerencsés, ha gazdiként jutalmazzuk az ugatást, hiszen ezzel azt tanítjuk meg kutyusunknak, hogy ha ugat, megkapja, amit akar. Ez pedig még több ugatást eredményez, sokszor indokolatlanul.

Okok, amiért ugathat a kutyánk:
  • Figyelemfelhívás
  • Unalom és magány jelzése
  • Üdvözlés vagy játék
  • Veszélyhelyzet, riasztás
  • Szorongás

Amikor kutyánk figyelemre vágyik

Gazdiként szeretjük, ha kutyánk ugatással adja tudtunkra, ha ki szeretne menni vagy éhes. Előfordulhat, hogy egy idő után mindent ugatással jelez, főleg, ha még jutalmat is kap érte. Ha úgy érezzük, kutyánk indokolatlanul ugat, próbáljuk meg, hogy nem figyelünk rá: forduljunk máshová, vagy sétáljunk el tőle.

Unaloműző ugatás

A sok időre egyedül hagyott kutyák hajlamosak az unatkozásra, ezzel együtt pedig a túlzott ugatásra. Tudjuk jól, hogy a kutyák szeretik a társaságot, éppen ezért amikor úgy érezzük, hogy kevés időt tudunk vele tölteni, bízzuk rá valaki másra! Már napi egy óra társaságban eltöltött idő is sokat számíthat. Ha pedig nincs senki, aki játszhatna vele, vagy elvihetné sétálni, adjunk neki egy olyan játékot, ami hosszabb időre lefoglalja!

Az „örülök, hogy hazajöttél” ugatás

Farokcsóválás és ugrándozás is kísérheti azt a fajta ugatást, amit kedvencünk akkor hallat, amikor hazajöttünk. Nagyszerű látni, ha kutyánk örül az egyik családtagnak vagy egy másik kutyának, de következetességgel elérhetjük, hogy mindezt „hanghatások” nélkül tegye. Jó ötlet, ha megtanítjuk kutyánknak, hogy amikor nyílik az ajtó, ő egy előre meghatározott helyre menjen. Ez a hely ne legyen túl közel az ajtóhoz, de lásson rá onnan! Gyakoroljunk vele sokat, először csak résnyire nyissuk ki az ajtót, amíg ő odamegy a helyére, majd egy idő után be is engedhetünk valakit!

Területvédő reakció

Gyakran előfordul, hogy kutyánk a saját területét próbálja védeni ugatással. Nemcsak házunkat, kertünket érezheti magáénak, hanem bárhol jelezheti, ha a felségterületére idegen lépett. Ezt a fajta reakciót azzal csökkenthetjük minimálisra, ha minél kevesebb külső ingert engedünk be a látóterébe. A házban húzzuk be a függönyöket, a kertet körülvevő kerítésen pedig minél kevesebb rés legyen! Ha otthonunktól távol vagyunk, érdemes megtanítani kutyánknak egy olyan szóbeli jelzést, amitől abbahagyja az ugatást.

Szorongásból eredő ugatás

A szorongó kutyák hajlamosak az ugatásra, és nem csak akkor, amikor magányosnak érzik magukat. Jellemző rájuk az ingerlékenység, és az is, hogy tönkretesznek tárgyakat maguk körül. Ha úgy érezzük, kutyánk szorongással küzd, ajánlott felkeresni egy állatorvost, vagy egy állatok viselkedésével foglalkozó szakembert!

Néhány extra tipp, amivel leszoktathatjuk kutyánkat az ugatásról:

  • Legyünk következetesek, ne ösztönözzük ugatásra bizonyos helyzetekben! Minél inkább hagyjuk eluralkodni a problémát, annál nehezebb lesz megoldani.
  • Ne kiabálással próbáljuk meg lecsendesíteni kutyánkat, mivel azt hiheti, hogy mi is csatlakozunk hozzá a hangoskodásban! Nyugodt, de határozott hangot használjunk, ha kedvencünkhöz szólunk!
  • Menjünk nagyobb sétára, foglalkozzunk és játsszunk vele többet! Ha kellőképpen elfárad kutyusunk, kevésbé érez késztetést az ugatásra.

Boldog nyugalom stressz nélkül

Sok kutya idegesen éli meg napi életet, vagy aggodalmat érez konkrét dolgokkal szemben. A nyugtatás természetes módját támogatva a YuCALM Dog hatékonyan csökkenti a stresszt és támogatja a kutyákat, hogy boldogabbá és játékosabbá váljanak.

A kutyus rengeteg hatást kaphat, amitől átmenetileg félénkké válhat, gondoljon a tüzijátékra, az ünnepi petárdázásra, de egy esetleges autós utazás is megviselheti az idegrendszerét. Ez az egyetlen “hármas hatású” természetes nyugtató táplálékkiegészítő a kutyáknak, egy olyan innovatív formulával amely háromféle módon képes működni, befolyásolva a kutyus viselkedését, bátorítva kedvencünket.

Nézd meg ezt a remek termékcsaládot!