Kutya fizioterapia – egy fizioterapeuta tanácsai

Olvasd el, mit kell tudni kutya fizioterápiás kezeléséről, hogy kedvencednek fájdalommentes életet biztosíts!

kutya-fizioterapia

Ortopédiai, neurológiai problémák kezelésére mára kiterjedt módszertan és tudományos eszközök állnak rendelkezésre, éppen úgy, mint az emberek gyógyítása terén. Ma már képzett kutya fizioterapeuták tudnak segíteni a kutyusok és cicák mozgásszervi problémáinak helyreállításában.

Kutya fizioterápia – Győződj meg arról, hogy igazi szakavatott segítséget kapsz!

Például a Terápia az Állatokért Alapítvány (előtte a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság, amellyel szoros együttműködésben áll) által indított képzés elvégzése után a szakemberek tanúsítványt kapnak, amit kérésre be tudnak mutatni. A kisallatfizio.hu weboldalán is meg tudod nézni a képzett szakemberek listáját. Az induló képzésekről is tájékozódhatsz a terapiaazallatokert.hu weboldalon, így ha kedved van tanulni, akár gyakorló terapeuta is válhat belőled.

Erre érdemes figyelni a kutya fizioterápiás kezelés előtt

Sajnos kedvencünk nem tudja ékesszólóan elmondani panaszait, ezért nekünk kell figyelemmel lennünk az apró jelekre. A normálistól eltérő mozgás, sántítás, lépéskihagyás, végtag felkapkodás, instabil járás mind aggodalomra adhat okot. A nem szívesen mozgó, ugráló kölyöknél is előfordulhat, hogy már valami fáj.
Fontosak a kölyökkori szűrővizsgálatok! Ilyenkor még legtöbbször nem észlelünk tűneteket, de fő a biztonság!

A könyök- és csípődiszplázia következményeként tönkre ment ízület már sose lesz teljesen fájdalommentes. Toy kutyusoknál (yorki, bishon, stb.) nagyon gyakoriak a térdproblémák, térdkalácsficam. A fájdalom vagy instabilitásérzés – éppen úgy, mint az embernél – hibás járásmódot eredményeznek. Hiszen az állatok is megpróbálnak úgy járni, hogy ne fájjon. Ez viszont további elváltozásokat eredményezhet. Minél korábban kezdünk el foglalkozni a problémával annál jobb eredményeket tudunk elérni a fájdalommentes élet és mobilitás biztosítására.

kutya fizioterápia
kutya fizioterápia
kutya fizioterápia

A kezelések mindig állatorvosi diagnózis alapján állapotfelméréssel kezdődnek. Ez után rövid és hosszútávú fizioterápiás terv készül, ami mindig személyre szabott. Nagyon fontos a szoros együttműködés a gazdival, hiszen a terapeuta által összeállított és megtanított „házi feladat” elvégzése a mindennapokban rá hárul.
A masszírozás, az ízületi manipulációk, – mozgatások mellett, leginkább a gyógytornával érhetünk el jó eredményeket.

Felfedezték, hogy vannak olyan mélyizmok, melyeket csak instabil eszközön végzett mozgással lehet erősíteni. A „matractorna” egy kiváló gyógymód, de figyelni kell a fokozatosság elvére. Amennyiben ezek az izmok megerősödnek stabilizálni tudják az amúgy nem tökéletes ízületet. Ezen kívül a torna nagyon jó hatással van a vázizmokra is, ez több fajtánál (pl. tacskó) kifejezetten előnyös, hiszen így csökkenthető bizonyos gerincbetegségek esélye.

Jótékony hatással van az izomzat fejlesztésén túl a kívánt egyenletes terhelés és járás kialakításban. Nem is beszélve arról, hogy sokkal ügyesebbek lesznek, ami csökkenti a sérülésveszélyt is. Mindenképpen pozitív folyamat indul el, mivel kevésbé fáj, többet fog mozogni a kutyus.

Matracon tornázni otthon is lehet, sőt kell is, mivel nagyon fontos a rendszeresség, viszont ha nem megfelelően, illetve szakember segítsége nélkül végezzük a gyakorlatokat, azzal inkább árthatunk mint segítünk kedvencünk állapotán.

Kutya fizioterápia fajták:

A bemelegítés, az izomzat szakszerű masszírozása, valamint az ízület megmozgatása (az ízületi kenőanyag, szinoviális termelődése érdekében) nem csak az aktív torna elkezdése előtt fontos, de könnyebbé tehetjük artrózisban szenvedő főleg idős állatkánk mozgását is.

A fizioterápiának a megelőzésben is nagyon nagy szerepe van. Sőt sportkutyáknak is nagyon ajánlott, mert jelentősen csökkenthető a sérülés veszélye.

Használunk egyéb terápiás eszközöket is: elektroterápia (az izmok erősítésére és az idegek stimulálására), ultrahang, mágnes tér kezelés, lézer éppen úgy, mint az embergyógyászatban.
Nagyon hatékony a hidroterápia is (úszás, víz alatti futópad használata), de ezeknél is fontos a szakavatott segítség. Előfordulhatnak kizáró okok, illetve nagyon fontos ismerni a kutya erőnléti állapotát.

Úgy tartják, hogy az internetről mindent meg lehet tudni. Ennek ellenére még a preventív torna esetében se hagyatkozz a weben fellelhető információkra! A kutyus érdekében mindenképpen kérd ki szakember segítségét!

A porcerősítő táplálékkiegészítő étrend (rásegítésre) mindenképp ajánlott, azonban orvossal érdemes konzultálni. Kölyökkorban kerülni kell a túletetést, mert a normálisnál gyorsabb növekedés hatására is kialakulhat ízületi probléma, akár a rejtett diszplázia is megjelenhet.

Mindenképpen fordulj szakemberhez!

Figyeld meg a problémát! Keress fel ortopéd-szakorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és diagnosztizál! A fizioterapeuta az állapotfelméréskor komplexen, a kutyus egész testét fogja áttekinteni/átmasszírozni, hiszen sokszor nem csak a problémás területen keletkezik fájdalom, izomgörcs, illetve izom- és szalagrövidülés. A kiterjedt állapotfelmérés után dönthető el, hogyan tud abban segíteni, hogy a kutyus minél hamarabb, újra jókedvűen mozogjon, játsszon.

A hangsúly mindig a mobilitáson van, hogy jól, megfelelő mennyiségben és helyesen mozogjon. Segítünk az optimális eszközök kiválasztásában, beszerzésében vagy esetenként a kölcsönzésében is (a mindennapi használat érdekében lesz szükséged saját eszközre). Megtanítunk minden fogást és gyakorlatot amivel a legjobban segítheted állatkád állapotának javulását.

Alapelvünk, hogyne légy erőszakos az állattal. Ezért azt szoktuk javasolni, hogy eleinte gyakrabban találkozzunk. Lépésről lépésre haladjunk, hogy elkerüljük a fájdalmat míg az elérjük az optimális állapotot. Tapasztalatom szerint kifejezetten együttműködnek a kutyák. Idővel érzik ők is, hogy jót akarunk számukra és a kezelések hatására jobban érzik magukat.

Scherer Ildikó – Kutya fizioterapeuta

A YuMOVE Dog – az idősödő vagy merev ízületekkel küzdő kutyáknak készült, bizonyított hatékonyságú, hármas hatású étrendkiegészítőnk – javítja az ízületek kenését, hosszú távon támogatja a porcok egészségét, és javítja a mozgékonyságot.

Még több információ erről!