Viszketés, csípés, horzsolás – ezekre a dolgokra figyeljünk kiránduláskor!

Vakarodzos-kutya

Viszketés, csípés, horzsolás – ezekre a dolgokra figyeljünk kiránduláskor!

Lassan beköszönt a nyár, és szabadulnánk a bezárt lakásokból. Szívesebben megyünk egyre távolabb otthonunktól, egész napos sétákat teszünk a természetben. Szerencsére több időt tölthetünk a szabadban, mint korábban, így igyekszünk kedvencünkkel olyan kirándulóhelyeket találni, ahol lehetőség szerint minél kevesebben idegennel találkozhatunk.  A nyár nemcsak a felhőtlen játékról és sétákról szól! A szabadban figyelnünk kell a veszélyforrásokra is, így fel kell készülnünk a rovarcsípések okozta kellemetlenségekre.

Sokféle rovar csípése okoz problémát. A legnagyobb bűnösök ilyen szempontból általában a méhek, darazsak, bolhák, szúnyogok és a hangyák. A szúnyogok a testen bárhol csíphetnek, de jellemzően a háton, a fejtetőn és a combon, míg a méhek és darazsak inkább az orron, szájon és a mancson. Amennyiben a bőrben levált fullánkot találunk, biztosak lehetünk benne, hogy méhhel volt dolgunk. Ebben az esetben el kell távolítani a fullánkot, de vigyáznunk kell, nehogy a fullánk megnyomásával még több méreganyagot juttassunk a szervezetbe. Ezért körömmel vagy tűvel piszkáljuk ki a bőrből.  A kullancsok, bolhák és szúnyogok kellemetlen, de fájdalommentes csípéseket okoznak, ugyanakkor kórokozókat terjesztenek.

A rovarcsípés által a szervezetbe jutott anyagok különböző allergiás bőrreakciót okozhatnak, melynek hatására a helyi szövetek megduzzadhatnak, kipirosodnak, így fájdalmat és viszketést okozva kedvencünk bőrén.  Ezért jó, ha sétáinkra bepakolunk táskánkba egy olyan krémet, ami elsősegélyt nyújthat a váratlan helyzetekben, segítve a gyulladt, sérült bőr gyógyulását.

Mit tegyünk, ha kutyánkat megcsípte egy rovar?

 

 • A csípés felismerése, és beazonosítása
  • Ha kutyánkat megcsípi valami, hirtelen megijed, nyugtalanná válik, elkezd vakaródzni, és a megcsípett területet nyalogatni esetleg rágni kezdi. Elképzelhető, hogy kutyánk csípését nem találjuk, mert belelépett a rovarba, ezért érdemes átnézni a talpat is, és megvizsgálni, van e valamilyen piros folt. Árulkodó jel lehet a pofa és szemhéjak bőrének duzzanata.
 • Fullánk eltávolítás méhcsípés esetén
  • Méhcsípés esetén nagyon óvatosan próbáljuk meg eltávolítani a fullánkot, mert valószínűleg a csípés helyén nagyon érzékeny és duzzadt lehet a bőr.
 • Krémmel történő kezelés
  • A YuDERM bőrkrém, egy nyugtató hatású antibakteriális krém, amely egyesíti a körömvirág, a B5 provitamin és a természetes E-vitamin nyugtató tulajdonságait, valamint az ezüst kolloid antibakteriális erejét. Kifejezetten lokális, nem nagy felületű bőrgyulladások bőrkiütések, horzsolások, csípések kezelésére ajánljuk.  Használatával mérsékelhetjük a gyulladásos tüneteket, csökkenthetjük a fájdalmat.
 • Megfigyelés
  • Amennyiben kutyán rosszabbul lesz, esetleg nehéz légzése alakul ki, vagy a túlérzékenység egyéb tüneteit mutatja pl. hány, hasmenése lesz, nyáladzani kezd vagy elájul azonnal forduljunk állatorvoshoz!
Vakarodzos-kutya

A YuDERM bőrkrém, egy nyugtató hatású antibakteriális krém, amely egyesíti a körömvirág, a B5 provitamin és a természetes E-vitamin nyugtató tulajdonságait, valamint az ezüst kolloid antibakteriális erejét.

Még több információ erről!