kutya túlhevülés, hőguta

Kutya hőguta – Védd a kutyádat a melegben!

Nem kell időjósnak lennünk, hogy tudjuk: a mostani nyáron is pokolian meleg lesz. Nem csak számunkra, hanem az ember legjobb barátjának is fontos, hogy hűsen maradjon ezeken a napokon. Mik a legfontosabb tudnivalók a nyári évszak beköszöntével?

20+ fok egy szőrmekabátban…

Nyár mindannyiunknak egy jó időszak, de ahogy a hőmérséklet emelkedik, kedvenceinknek gondjai adódhatnak a meleggel való küzdelemben. Logikusnak hangzik, hogy kutyusainknak is ugyanazzal az időjárási viszonyokkal kell megküzdeni, amit mi már elviselhetetlennek érzünk, arról nem is beszélve, hogy egy szőrmekabátot is viselniük kell…

Hogyan szabályozzák a kutyák a testhőmérsékletüket?

Sokan úgy gondoljuk, hogy a kutya- és macskatársaink nem tudnak izzadni. Valójában ez nem teljesen igaz, mivel nekik a verejtékmirigyek csak az orrukon és a mancsukon helyezkednek el. Ezért hagyhatnak a melegebb napokon a kutyák nedves mancslenyomatot. Sajnos ezek a területek annyira kicsik, hogy a kutyusok lihegéssel hűtik magukat: a száj és a torok környékén található erek hűtésével próbálják biztosítani a megfelelő testhőmérsékletet. Mivel ez nem a leghatékonyabb hőszabályozási forma, ezért kiemelten fontos, hogy szemmel tartsuk kutyusainkat ebben a tikkasztó melegben.

Kutya hőguta (túlhevülés) tünetei?

Legfontosabb dolog, hogy ismerjük a jeleket, és tudjunk segíteni kedvenceinken. Mivel nehezen adják le a hőt, így a meleg nyári napokon, vagy a késő tavaszi melegben is megtörténhet a baj.

Túlmelegedés jelei:

 • Lihegés, nyáladzás
 • Nyugtalan vagy elfásult viselkedés
 • Ingerlékeny, rosszkedvű
 • Étvágytalan
 • Sok vizet iszik

Kutya Hőguta jelei:

 • Kékes, élénk- vagy sötét vörös nyelv és íny
 • Magas testhőmérséklet: 40 °C vagy magasabb
 • Gyengeség jelei
 • Eszméletvesztés
 • Rohamok
 • Véres vizelet és széklet

A legbiztosabb ha egy hőmérővel megméred a testhőmérsékletét. Persze a legjobb megoldás mindig a megelőzés, szóval hogy ne kelljen aggódnod, leírunk pár bevált tippet a kutyáink hűvösen tartására:

1. Rendezz be neki egy biztonságos, árnyékos kuckót

Az ágyát vidd egy árnyékos helyre és cseréld ki a téli meleg takaróját egy régi rongyra vagy törölközőre. ha kutyusod ketrecben alszik, takard le a tetejét egy nedves törölközővel, így teremtve neki egy kellemes, hűvös kuckót. Ha kutyád padlón szokott aludni, a csempe segít lehűteni a testét.

2. Lehűtheted a fekhelyét

Boltokban kapható hűtőpárna, ami kifejezetten kutyáknak készült. Egyik leghatásosabb a géles hűtőpárna, mert átveszi a testhőt, és nem kell használat előtt hűteni! Otthoni alternatíva a piknikhez használt jégakku a meglévő fekhelye alá vagy a nedves törölköző.

3. Házi kutya – légkondicionáló

Ha van egy ventilátorod és fagyasztód, könnyen készíthetsz kutyádnak egy személyes légkondicionálót! Fagyaszd le a vizet pl. egy jégkrémformában, utána állítsd be a ventilátort, hogy a hideg levegőt a kedvenced fekhelyére fújja. Persze azért figyelj, olyan helyre tedd a készüléket, ahol a kutyusod nem tudja ledönteni…

4. Változtass a sétáltatási rutinon

Ha kutyáddal ebéd után, kora délután szoktál menni sétálni, menjetek inkább kora reggel – mielőtt túlságosan meleg lenne – vagy az esti órákban! Ha nem tudod megváltoztatni rutinodat, gondold át merre szoktatok sétálni: az árnyék nélküli mezőket váltsa fel a hűvösebb erdő, vagy ami a legjobb, a tó vagy folyóparton való séta!

5. Védd a tappancsait!

Forró napokon a burkolat nagyon fel tud forrósodni! Mielőtt elmentek a sétára, ellenőrizd a kezeddel vagy a talpaddal a hőmérsékletét. Gondolom te sem akarsz mezítláb sétálni a kövön, hidd el a kutyusod se! Boltokban kapható kutyacipő tökéletes erre a feladatra.

6. Szerezz be egy kutya hűtőmellényt!

Boltokban kapható hűtőmellények könnyű és egyszerű megoldás a forró nyári napokon! Mindössze annyit kell tenned, hogy bevizezed a mellényt! A víz jól leadja a test hőjét, és lényegében úgy működik, mint amikor az emberek izzadnak.

7. Látogasd meg a kutyakozmetikát

Nyári időszakban elviheted a kutyádat egy kis nyírásra, hogy megszabaduljon a melegítő bundájától. A kettős szőrzetű kutyafajtáknál ez nem ajánlott, de egy alapos kefélés is segít neki, mivel így eltávolítjuk a kihullt szőrzetet.

8. Hűtsd le vízzel

Nem minden kutya szereti a vizet, de a legtöbbjük értékeli a hűsítő hatását ezeken a forró napokon. Ha kutyusod szereti a vizet, jó ötlet egy gyerekmedencét felállítani a kertedben. Ha kedvenced még sincs oda a vízért, egy vizes törölköző a hasán vagy a lábain, esetleg egy kis mosdás csodákra képes! Természetesen figyelj a megfelelő mennyiségű hideg vízbevitelére! Tehetsz a táljába egy-két jégkockát is, amit kedvére nyalogathat.

9. Rakd el a játékait

Nem minden kutya egyforma mértékben érzékeli a meleget. Ha nagyon meleg van, inkább tedd el a játékait egy-két napra, mert a sok mozgástól hőgutát kaphat! Ugyan ez a szabály vonatkozik a velünk vagy a barátaival töltött játékra. Ha több kutyát tartasz, akkor jobb, ha elkülöníted őket a forró napokon.

10. Csinálj kutyusodnak jégkrémet!

Többféle recept létezik az interneten, de egyszerűen lefagyaszthatod a táplálékát is. Vegyél egy kis műanyag dobozt, az aljára tegyél nedves táplálékot, szórj rá száraz eledelt, és adj hozzá vizet, utána csak tedd be a fagyasztóba. Kutyád biztosan élvezni fogja! Az extra jókedvért belefagyaszthatod kedvenc játékát is!

Természetes egészség, egyszerűen! Ezt nyújták a Lintbells étrendkiegészítők

Irány a webshop!