idos kutya, Lintbells

Idős kutya lustul? Ne hagyja! 4 szuper érv, miért…

4 kiváló érv, ami miatt idősebb kutyáját is érdemes megmozgatni! Ráadásként top5 gyakorlat a Lintbells ajánlásával!

A kutyatartás, illetve a gazdiszerep egy életre szóló felelősség. Kis kedvence élete végéig függ a Öntől, a gazditól. Mivel az ő életük sajnos sokkal rövidebb, mint az emberé, ezért megérdemlik a teljes figyelmet. Különösen akkor, amikor már nem annyira mozgékonyak, mint aranyos kölyökként.

Mikor négylábú barátja kezd belépni az ezüstkorba, segíthet neki, hogy boldog és egészséges legyen! Bármit is vet be, minden a kutya ideális erőnléténél kezdődik.

Az idősebb kutyáknak is szüksége van az edzésre?

A kutyák – akárcsak az emberek – boldogabbak és egészségesebbek, ha rendszeresen végeznek olyan gyakorlatokat, ami megfelel a koruknak és a képességeiknek. Ami igaz az idősebb emberekre, az ugyanúgy igaz a legtöbb idős kutyára is… minél fittebbek ma, annál valószínűbb, hogy egészségesek és boldogok lesznek holnap.

A legnagyszerűbb érvek, amelyek miatt érdemes közös mozgást beiktatni a napi rohanás után:

  • Szórakoztató – csaknem minden kutya imád sétálni, még akkor is, ha lassan mozog, és sokszor meg-megáll szimatolni.
  • Formában tart – az izomépítés egy nagyszerű módja az idős ízületek karbantartásának.
  • Fokozza a kötődést – egy kis minőségi időt a kedvencével tölteni nem csak neki, hanem Önnek is boldogságot okoz majd.
  • Testsúly kontrollálása – a túlsúlynak köszönhetően nagy nyomás nehezedik az ízületekre, ezért egy kis igazítás jó ötlet lehet. Az idősebbeknek az anyagcseréje is lassulhat, ezért a mozgás valóban nagyon fontos.

Teljesen világos tehát, hogy a kutyák fitten tartása nagyszerű dolog, de hogy kell edzeni az idősebb kutyákat? Nos, lássuk…

Így tartsa karban korosodó kedvencét annak érdekében, hogy fitt és boldog maradjon!

Ne adja fel

A legfontosabb, hogy továbbra is rendszeresen sétáljon kedvencével, még akkor is, ha rövidebb és lassabb sétákra van szükség. Könnyűnek tűnik egyszerűen csak kihagyni pár alkalmat, de nagyon fontos ragaszkodni a rendszerességhez, ha meg szeretné őrizni kedvence fittségét és boldogságát.

Egyenletes terhelés

Az idősebb kutyák már nem tudnak csatlakozni Önhöz biciklizés vagy futás közben, de egy laza séta néhány szimat-szünettel és pihenéssel a legtöbbjük számára jól kezelhető. Ha a kutyus mellső vagy hátsó lábaiban már kevesebb az erő, akkor érdemes lejtős terepen sétálni vele, hogy az erősebb végtagokra háruljon nagyobb nyomás. Utána buszozzanak haza!
Módosítson az útvonalon, vagy a rutinon

Ha a nap fénypontja egy póráz nélküli futkározás a parkban, de kutyája elfárad az ott töltött idő alatt, akkor nyugodtan szálljanak buszra, vagy kocsiba! Kihagyva az utcai sétát energiát spórolnak meg, így a kutyus tényleg élvezheti a kiruccanást, ami segít neki tovább formában maradni.

A kutyás sportokat is módosíthatja, hogy alkalmas legyen az idősebb kutyák számára is – például csökkentheti az akadály méretét, vagy az ügetés iramát a pályán.

Próbáljanak ki egy porcerősítőt

Ha az idősödő kutyus ízületei kezdenek megmacskásodni, a zöld kagyló és a glükozamin étrendkiegészítő segíthet neki, hogy szabadon mozoghasson.

A YuMOVE Dog – az idősödő vagy merev ízületekkel küzdő kutyáknak készült, bizonyított hatékonyságú, hármas hatású étrendkiegészítőnk – javítja az ízületek kenését, hosszú távon támogatja a porcok egészségét, és javítja a mozgékonyságot.
Bizonyítottan mindössze 6 héten belül hat*, köszönhetően az olyan összetevőknek, mint a világ legerősebb, ActivEase Zöld Kagyló kivonata és a glükozamin. Legyen óvatos, ha egyszer a kutyus szervezete reagált a kezelésre, akkor a kényelmesebb mozgásnak hála több sétára lesz igény, mint ahogyan azt az állatorvos korábban javasolta.
(*A Londoni Egyetem Királyi Állatorvosi Kara által végzett tanulmány alapján)

Fontolja meg a „kutyakocsi” lehetőségét

Manapság már kutyakocsit is lehet kapni az üzletekben, köztük olyan is akad, ami nagytestű kutyáknak való. Néhányat biciklihez is lehet rögzíteni! Lassan szoktassa hozzá kedvencét, sok jutalomfalattal, és hamarosan újra csatlakozhat hosszabb sétára is az idős kutyus.

Egyikünknek itt a Lintbellsnél van egy nagyon idős kutyája, aki megduplázta a szokásos séta-távolságot köszönhetően a kutyakocsinak, amibe a kutyus bármikor be tud ugrani, ha emelkedik a terep vagy egyszerűen csak unalmasabb számára a környék.

Azoknak a kutyáknak, akik küzdenek a lépcsőkkel vagy az emelkedőkkel nagyszerű lehet még a hordozó táska. Válasszon olyat, aminek hosszú a füle, így körbe tudja tekerni a test körül, és a kezei szabadon maradnak!

Vegye rövidebbre

3-4 rövid séta könnyebb az idősödő kutyáknak, mint egy nagy – és sokkal érdekesebbé teszi a napját is. Ha napközben távol van, bízza kedvencét kutyasétáltatókra, akik vállalnak idős kutyákat rövid sétákra. Ahelyett, hogy a kutyáját egy nagy sétára vinné, ami után fájhatnak az ízületei másnap, inkább tervezzen pár rövidebb kört.

A Lintbells Top 5 gyakorlatai idős kutyáknak

  • Úszás, és hidroterápia – nagyszerűen építhető vele az izomzat és nem terheli az ízületeket.
  • Rövid séták – tartson szünetet, és sétáljanak többet! Háromszor-négyszer 15 perc megteszi a hatását!
  • Fejlesztő játékok – azok a kutyák, akik nem képesek már a fizikai aktivitásra, inkább végezzenek fejtörő gyakorlatokat.
  • Egyensúly gyakorlatok – egy másik nagyszerű módja az izomépítésnek
  • Trükk tanulás – tökéletesen képesek az idős kutyák is új trükköket elsajátítani, és a képzésük nagyszerű módja a kettőjük közötti kötelék javítására, és kifárasztja a kevésbé aktív kutyákat is. Miért ne tanítaná meg neki az „olvass” vagy „bang” parancsokat?

Tudta, hogy valójában az idős kutyák tanítása könnyebb, mint a fiataloké? Idősödve egyre nyugodtabbá válnak, kevésbé zaklatottak, és sokkal jobban kötődnek a gazdájukhoz.

A kevésbé aktív, idős kutyák edzése

Ha a kutyus boldog és magabiztos a stresszes helyzetekben – és szeret emberekkel találkozni – fontolóra veheti a városi kirándulásokat. Több szag, a látnivalók és a hangok nagyszerű mentális stimulációt nyújtanak egy kutyának. A piacok, a kutyabarát helyek és a tömegközlekedés nagyszerű móka a magabiztos kutyáknak, különösen, ha szeretnek emberekkel találkozni. Az esős napokon egy séta az állateledeles boltban nagyszerű alternatíva lehet megóvva az idős csontokat a hidegtől és a víztől.

Ha a kutyus félős, ragaszkodjon a szűkebb, családias környékhez, de próbáljon ki új útvonalakat. A bújócska a kedvenc játékával nagyszerű móka, és a kutyus határozhatja meg az iramot. De akár megbeszélhet az állatorvossal, vagy fizioterapeutával egy jógaszerű nyújtást, vagy egy kutyáknak való masszázst.

Önnek is van ötlete, hogy hogyan lehet formában tartani az idősebb kutyákat, és szívesen megosztaná a többi gazdival? Akkor írjon egy kommentet – mi mindig szeretünk a kutyákról beszélni!

A YuMOVE Dog – az idősödő vagy merev ízületekkel küzdő kutyáknak készült, bizonyított hatékonyságú, hármas hatású étrendkiegészítőnk – javítja az ízületek kenését, hosszú távon támogatja a porcok egészségét, és javítja a mozgékonyságot.

Még több információ erről!