Allergia kutyáknál. De mi is az az allergia?

kutya allergia

A Vet For Pet Kisállat szakrendelő szakorvosait kérdeztük meg arról, hogy mi is az allergia?

Az első tavaszi napsugarak megjelenése sokaknál keserédes, hisz a tavaszi-nyári időszak, beköszönte egybeesik az allergiaszezon kezdetével, mely akár hónapokon át tartó kellemetlenséget okozhat életünkben.

A viszketéssel, vakarózással járó tünetegyüttesek nem kímélik négylábú társainkat sem. A nyári időszakban jelentősen megnő a különböző bőrproblémákkal érkező betegeink száma.

De milyen jeleket vesznek észre a gazdik?

Az egyik leggyakoribb tünet a lábvégek rágcsálása, nyalogatása, vagy a fülek vissza-visszatérő gyulladása, kipirulása, intenzív rázás-vakarás kíséretében. De ez a viszketés kiterjedhet akár a teljes testre is. Enyhébb esetben észrevehetünk még fokozott szőrhullást, illetve súlyosabb esetben a vakarás miatt kipirult-sebes, szőrhiányos területeket találhatunk.

Az első ránézésre hasonló bőrtünetek változatos kórképeket rejthetnek magukban, így igen fontos, hogy részletesen kivizsgáljuk ezek hátterét, ugyanis a külső élősködőktől az autoimmun betegségeken át a daganatokig sok bőrbetegség, vagy akár belgyógyászati probléma járhat intenzív viszketéssel.

Az allergiák diagnózisa többnyire kizáráson alapul, azaz körbe kell járni minden hasonló tünetekkel járó állapotot. Ehhez egy jó kórelőzmény és néhány kiegészítő vizsgálat gyakran elegendő lehet.

De mi is az az allergia? Egyszerűen fogalmazva, ez egy olyan betegségcsoport, melyben az immunrendszer “túlműködik”, azaz a kelleténél erősebben reagál alapvetően ártalmatlan ingerekre. Ilyenek a pollenek, poratkák, illetve egyre gyakrabban eleségösszetevők.

Ma már tudjuk, hogy kutyáink allergiás bőrbetegségei ennél komplexebbek. A környezeti allergének mellett szerepe van különböző immunológiai tényezőknek, a bőr barrier diszfunkciójának, a bőr mikrobiom változásainak, genetikai faktoroknak, illetve újabban leírták a bélbeli mikrobiom szerepét is. Belátható tehát, hogy a sikeres terápia érdekében több irányból kell támadnunk, és komplexen szemlélni a problémát.

Fontos része a kezelésnek a bőrfelszín egyensúlyának javítása, ebben segít a YuDerm Itching Dog táplálékkiegészítője, esszenciális zsírsavakat tartalmazó, kiváló minőségű olajokkal és magas E-vitamin tartalommal. Az esszenciális zsírsavak hosszútávon, kiegészítő terápiaként alkalmazva bizonyított gyulladáscsökkentő, valamint viszketéscsillapító hatással bírnak. Az E-vitamin sejtvédő, antioxidáns hatású, segít az allergiában megjelenő IgE ellenanyag szintjének csökkentésében.

táplálékkiegészítő, kutya táplálék kiegészítő

YuDERM Dog termékcsalád

Ha azt tapasztalja, hogy kedvence bőre túlságosan viszket vagy egyszerűen csak gyönyörű, fényes szőrzetet szeretne számára, akkor a YuDERM termékcsalád nyújt segítséget.

Még több információ