Vesebetegség macskáknál és kutyáknál

vesebetegség kutya cica

A vesebetegség sok esetben hirtelen dönti le a lábáról a házikedvenceinket. Az idült vesebetegség esetén azonban még sokáig élhet a kedvencünk, a megfelelő terápia és étrendkiegészítők mellett.

Mi is a vesebetegség konkrétan?

Ha le akarjuk egyszerűsíteni, a fogalom alatt a vesék csökkent működését értjük. Hivatalosan ez az állapot akkor következik be, amikor a vese állomány 65-75%-a már nem is működik. Ezidáig pedig lehetséges, hogy még semmilyen tünetet nem is fogsz látni a kedvenceden. És mivel a funkciója az hogy a vérből a káros anyagokat kivezesse a vizelet által, ha ezt a funkcióját elveszíti, a kedvencünk megbetegedését okozza.

Megkülönböztetünk akut (gyorsan kialakuló) és idült (lassan kialakuló, azaz krónikus) vesebetegséget.

Az akut vesebetegség sok esetben napokon belül a kedvencünk elhullását okozhatja, míg a másik fajtájával akár több évig is együtt élhet az állat, persze megfelelő kezelés mellett.

Melyek lehetnek a vesebetegség tünetei?

 • étvágytalanság
 • hányás
 • hasmenés
 • csökkent mennyiségű vizelet vagy akár teljes vizelet hiába
 • fénytelen szőrzet, sorvadt izmok
 • csökkent testsúly
 • tipikus vizelet szagú száj
 • hasi fájdalom
 • kedvtelenség

A vesebetegség kialakulásának okai

Van olyan természetesen, hogy nem sikerül kideríteni a kór kialakulásának okát. Minden okot természetesen terjedelmi okokból nem lehet itt felsorolni, de a legfontosabbakat kiemeljük.

 • genetikai okok
  Bizonyos kutyafajták halmozottan hajlamosak vesebetegségre. Ilyen pl. a berni pásztor, bullterrier, szamojéd, óriás uszkár, golden retriever, shit-zu. Macskánál pl. a perzsa macska, sziámi, ragdoll esetén.
 • másodlagos betegségként kialakulhat hasnyálmirigy gyulladásnál, szívbetegségeknél, májbetegségeknél is például.
 • fertőző betegségek szövődményeképpen mint pl. a babézia után.
 • időskori vesebetegség (ez az idült forma). Cicáknál ez a leggyakoribb előfordulási forma. Egyes kutatások szerint minden 3. idős macskánál kialakul a vesebetegség.
vesebetegség macska

Hogyan deríthető ki a vesebetegség kedvenceinknél?

Természetesen, mint minden probléma felmerülése esetén, itt is kiemelnénk: minél előbb keressük fel az állatorvosi rendelőt!

Nehogy elkezdjünk saját szakállunkra, az orvos tudta nélkül bármilyen étrendkiegészítőt is adni háziállatunk számára!

A diagnosztizáláshoz szükség van:

 • vérvételre
 • hasi ultrahangra

Ezt a legtöbb nagyobb rendelőben helyben meg is tudják csinálni és kaphatunk pontos információkat a kedvencünk állapotának súlyosságáról.

Ezután pedig jön a gyógykezelés!

A vesebeteg háziállat legfontosabb szabálya: csakis speciális táplálékot ehet! Ehhez pedig a sóban, foszforban szegény állateledel szükségeltetik. A legkedveltebb a Royal Canin orvosi vonala lehet amelyet beszerezhetsz a Petguru kínálatából is már a cicád számára, ha ezt ajánlotta a ti orvosotok is.

Szükség lehet hányáscsillapításra, és kiszáradás esetén infúziós kúrára is.

Ha pedig túl magas a foszforszintje a kedvencünknek, foszformegkötő étrendkiegészítőt is előírhat.

De ezen felül pozitív hatással lehet még a vesékre máriatövis magolaj a máj/vesevédő hatása miatt, sörélesztő a vitaminok pótlására, lazacolaj kúra a gyulladáscsökkentésre.

De kitűnő kiegészítő terápia lehet a Shiitake gomba adagolása is. Ez vitalizáló, koleszterin szint csökkentő, bélflóra állapotára jótékony hatású is amellett, hogy veseelégtelenség esetén is hatékonyan használják.

Tudjuk, hogy mennyire fájdalmas a gazdinak, ha betegnek látja a szeretett háziállatát. Jobbulást kívánunk minden beteg kiskedvencnek!

táplálékkiegészítő, kutya táplálék kiegészítő

GanoPet Shiitake gomba por

A Shiitake ideális élelmiszer és jótékonyan hat az egészségre. Rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim található benne. Magas a B vitamin tartalma és ergoszterolban gazdag, amiből a szervezet D vitamint állít elő. Képes segíteni összehangolni a szervezet működését harmóniát teremtve a mindennapokban.

Még több információ