Babézia- a betegség, amely télen sem pihen

A babézia veszélyeiről könnyen és érthetően. Jó olvasást kívánunk!

babezia

Mi a babézia?

A babézia egy olyan egysejtű, amely két, hazánkban is élő kullancsfajban él. Ez a két kullancs a barna kutyakullancs (Rhipicephalus sanguineus) és a „normál” kutya kutyakullancs. (Dermacentor reticulatus).

A babézia egysejtű tehát a végső támadási céljaira, a kutyákra várakozik a kullancsban. A csípés során kerülnek bele a kedvenceink szervezetébe és kezdik meg romboló tevékenységüket a csípést követő 2-21 napban. Igen, jól látod gazdi, sajnos sokszor elég későn okoz tüneteket. De nézzük is meg ezeket részletesen.

A babézia tünetei

A babézia a kutya testébe jutva a vörösvértestekben szaporodik és azokat tönkre teszi. Egyúttal meg is változtatják azok fehérjéit, így a szervezet idegen anyagként kezeli, és nagyfokú immunválaszt váltanak ki, lényegében a saját sejtek ellen.

A vörösvértestek lebomlanak, és a kórokozó gátolja az újra termelődést is. És sajnos az immunrendszer által az egész szervezetre hat a betegség.

A következő tünetek utalhatnak a babéziára:

  • elesett, bágyadt a kutyánk
  • étvágytalan
  • magas láza van, emiatt nagyfokú szomjúság jelentkezhet
  • sötét lehet a vizelete
  • a máj problémák miatt sárgaság is előfordulhat

A babézia értintheti a májat, a lépet, a vesét. Hasnyálmirigy gyulladást is okozhat, vagy egy úgynevezett immunhemolitikus anaemiát, amely lényegében a szervezet támadása az önmaga vörösvértestjeivel szemben. Ez egy nagyon komoly, vészjósló állapot.

A babéziózis kezelése

A gyógykezelésre egy imidokarp nevű, rendkívül csípős szurit adnak be az állatorvosok a rendelőben. Emellett szükség lehet infúzióra, B-vitamin készítményekre, májvédőre, és akár szteroidra is, az immunrendszer elnyomására.

Sajnos még az időben elkapott babézia is nagy kockázattal jár hosszú távon. Ugyanis a lép roncsolódása miatt minden egyes alkalommal, amikor babéziás lesz a kutya, csökken az esély a gyógyulásra.

Súlyos állapotú, későn kezelt babézia esetén pedig nagy az elhullás esélye, még a leggondosabb állatorvosi kezelés mellett is.

A gyógyulási szakaszban adjunk könnyen emészthető, diétás eledelt a kedvencünknek, és ne felejtsük el az immunerősítést sem a későbbiekben. Ehhez ajánljuk majd az Immunerősítő csomagunkat

Továbbá léteznek olyan táplálékiegészítők, amelyek beszedése után a jellegzetes illatának és izének köszönhetően taszítja az egyéb élősködöket, mint pl. a kullancs.  Ilyen a sörélesztő por. 

Van babézia elleni oltás? Vagy hogyan lehet védekezni ellene?

Sajnos oltás nem létezik ez ellen az egysejtű ellen. Amit a „köznép” babézia elleni, vagy kullancs elleni oltásnak szokott hívni, az a Lyme kór elleni oltás. Ezt szintén kullancsok terjesztik, emberre és állatra egyaránt veszélyes betegség.

Azonban ahogy a legtöbb kór esetén, így itt is igaz a mondás: a megelőzés a legjobb módszer! Tehát magát a kullancscsípést kell megakadályozni!

Kullancs elleni lehetőségek:

  • Tablettás megoldások

Ezek között van olyan, amely csak bolha-kullancs ellen véd, illetve van, amely már a szívférgesség ellen is. Ezeket természetesen csak negatív eredményű szívférgesség után lehet adni, állatorvos által.

  • Spot-on cseppek

Az egy havi védelmet nyújtó megoldások az egyik legrégebbi, de legkedveltebb módszerek. Ide tartozik pl. a Frontline csepp is, amely combo változata a bolha peték kikelése ellen is hatékony.

Van amelyik ezek közül már szúnyog riasztó hatással is bír, így a szívférgesség megelőzésre is kiváló.

babezia spot on
  • Nyakörvek

Szerencsére ma már sokféle, több hónapon keresztül is eredményes nyakörv kapható. Itt is találhatsz már olyat, amely a bolha-kullancs védelmen túl, szúnyogok ellen is hat. A hatóidőre viszont figyelj oda, mert nem minden ellen azonos ideig hatásos!

táplálékkiegészítő, kutya táplálék kiegészítő

Állatijó Immunerősítő csomag kedvencednek

Az immunerősítő csomag tökéletes választás ha kedvenced nagyobb betegségen van túl, akiknél krónikus degeneratív folyamatok, legyengült immunrendszer, diszfunkciójú máj-, szív- vagy veserendszer, általános gyengeség , rákos elváltozás tapasztalható vagy egyszerűen a szervezetét szeretnéd felerősíteni, hogy ellenállóbb legyen.

Még több információ